Az már biztos, hogy rövid időn belül új alkotmánya lesz az országnak, azonban azt meg kell jegyezni, hogy az előkészületi procedúra elég körülményes.

Kezdjük ott, hogy az ellenzék – a Jobbik kivételével - nem kíván részt venni az alkotmányozási folyamatban, így viszonylag megkönnyítik a Fidesz dolgát. Az már más kérdés, hogy még KDNP-s képviselő se foglal helyet a nemzeti konzultációs testületben; biztos Szili Katalin könnyebb tárgyalópartnernek minősül, meg hát az elmúlt néhány hét amúgy se a Fidesz és a kereszténydemokraták felhőtlen viszonyáról szólt. 

Ami biztos, hogy a postás bácsi ismét levelet dob a postaládánkba, nekünk pedig véleményt kell formálni az alkotmány tervezetéről. Tizenkét iszonyat nehéz kérdést tesznek fel nekünk, amit majd aztán jól kielemeznek és létrejön a kész dokumentum. A népszavazás ötletét alapból elveti a kormánykoalíció, holott ésszerűbbnek tűnne, mint ez a levelezgetés. Kíváncsi vagyok, hogy hányan fognak válaszolni Szájeréknek, mert kétlem, hogy manapság ez mozgatná meg legjobban a lakosságot. Lehet, hogy kicsit fontosabb ügyek érdeklik a hétköznapi embert. Olyanok, amelyek közvetlenül is érintik őket, mint pl. a magas benzinár, a svájci frank ingadozása, a közbiztonság állapota, stb.

A népszavazást az LMP és a szocialisták kezdeményezik, bár nem tudom, mi szükség lenne erre, hiszen a végeredményt jelentősen befolyásolná a pártpolitika, így nagyjából ki lehet következtetni.

A nemzeti együttműködés szellemében sikerült olyan kérdéssort összehozni, amelyekre szerintem a lakosság 99%-a azonos választ adna. Íme a kérdések:

1. Az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e?
2. Korlátozza-e az új alkotmány az állam eladósodását?
3. Vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket az új alaptörvény, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség?
4. Járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után?
5. Engedje-e az új alkotmány a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását vagy sem?
6. Az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után?
7. Az új alkotmány fejezze-e ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét?
8. Az új alaptörvény védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét?
9. Az új alkotmány védje-e fokozottan a nemzeti vagyont?
10. Az új alaptörvény szerint kizárólag átlátható gazdasági hátterű társaságok számára legyen-e nyitva az állami forrásokhoz való hozzájutás?
11. A bíróságok számára legyen-e mód a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására?
12. Az új alaptörvény szankcionálja-e a parlamenti bizottságok előtt való meg nem jelenést?

Azért kíváncsi lennék arra, hogy pl. Révész Máriusz agymenésére (4. kérdés) is az emberek kétharmada szavazna-e? Ez lenne a kormány családpolitikájának csúcspontja? Azért szüljék a gyerekeket, hogy utána eggyel több X-et húzzanak be valamelyik párt mellé?

Tessék még egyszer átgondolni ezt…

2 komment

Címkék: alkotmány

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr742669170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nibák 2011.02.25. 15:03:41

Lehet, hogy a népszavazás ésszerűbbnek tűnik, de a Fidesz szempontjából inkább a kérdezz-felelek az. Merthogy éppen azt nem lehet tudni, hogy az emberek erre mit mondanának: elmennek e elegen, az alkotmány mellett szavaznak-e, és ha így tesznek, akkor lesznek-e annyian mint az országgyűlési választásokon. Mert. ha a három kérdésből akár egyre is nem lenne a válasz az az ellenzéknek kedvezne.
Tehát a Fidesz-KDNP szempontjából jobb, ha így legitimálják az új alkotmányt, mint népszavazással...

mehmet_ozil 2011.02.25. 20:20:01

De ezek olyan kérdések, amelyekre kb. egy jó válasz létezik. Szerintem.
süti beállítások módosítása