Nem született meglepetés a tegnap lezajlott 2-es számú választókörzet időközi választásán. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje elsöprő győzelmet aratott, s ezzel kimondhatjuk, hogy papírforma eredmény született a "narancsos" fellegvárnak számító második kerületben. Korábbi bejegyzésben pedzegettünk egy esetleges ellenzéki "előretörést", azonban a 4 jelölt összesen nem tudott annyi szavazatot szerezni, mint a fideszes politikus. A szavazás 1. fordulója érvénytelen lett az 50% alatti részvétel miatt, így két hét múlva újra urnák elé járulhatnak a választók.

 

2010. április:

1 Balczó Zoltán Jobbik 2 733 7,03%
2 Dr. Balsai István FIDESZ-KDNP 20 572 52,92%
3 Donáth László MSZP 8 920 22,94%
4 Dr. Pusztai Erzsébet MDF 1 801 4,63%
5

Szombati Kristóf

LEHET MÁS A POLITIKA 4 851

12,48%

 

2011. november:

1 Bodor Zoltán Jobbik 1 245 6,53%
2 Láng Zsolt FIDESZ-KDNP 10 031 52,61%
3 Lévai Katalin MSZP 4 611 24,18%
4 Kovácsics Ádám JESZ 216 1,13%
5 Karácsony Gergely LEHET MÁS A POLITIKA 2 965 15,55%

 Forrás: választás.hu

 

Láthatjuk, hogy nagyon hasonló lett a végkimenetele az áprilisi választásokhoz képest a mostaninak. Az akkori fideszes jelölt, Balsai István (akit egyébként azóta alkotmánybíróvá választották) ugyancsak 52%-kal tudott nyerni. Kicsit rossz szájízű lehet a mostani győzelem, hiszen Láng Zsolt, a mostani jelölt már országgyűlési képviselő, és a párt még nem nevezte meg azt a személyt, aki egy esetleges november 27.-ei győzelem után csatlakozna a Fidesz-frakcióhoz. Úgy tűnik, a választókat nem érdekelte a választókörzet képviseletének bizonytalansága, és a már egyébként nagy népszerűségnek örvendő Láng Zsolt simán hozta a kötelezőt.

A két baloldali párt számára lehet talán a legnagyobb a címben említett "pofon", hiszen ha az egyik jelölt visszalépne a másik javára, még akkor se közelítenék meg a Fideszt. Ráadásul Karácsony Gergely egyértelműen kijelentette az első forduló után, hogy nem lép vissza. Ezzel mondhatni feladják a küzdelmet, s nem kívánnak tovább "foglalkozni" az időközi választással.

A Jobbik hozta a szokásos "budapesti formáját", azaz hiába szerezte meg a szavazatok egyharmadát Püspökladányban egy hónappal ezelőtt, a fővárosban továbbra is szenved a radikális párt. Ezt a tényt az is bizonyítja, hogy tavaly a párt egyik vezéregyénisége, Balczó Zoltán indult, mely talán azt feltételezhetné, hogy meg kellett volna közelíteniük az országos támogatottságot, de mégse így történt.

Az MDF-utód Jólét és Szabadság nevű formáció nem tudott igazán nagy sikert elérni, hiszen a választók 1%-a voksolt Kovácsics Ádámra. Kampányfilmjeikkel ugyan sikerült felhívni magukra a figyelmet, azonban ez kevésnek bizonyult.

Összegezve a tegnapi napot, nem született meglepetés, hiszen mint az előző választásokon, a kerületben ismét a Fidesz jelöltjét preferáltak az emberek. Mivel csak néhány százalékos eltérések születtek az előző választáshoz képest, így azt lehet feltételezni, hogy a második kerületi emberek többsége elégedett a kormány teljesítményével és az ellenzékben továbbra se látnak alternatívát. Püspökladány viszont a Jobbik nagy arányú "feltörését" mutatta, így országos szinten következtetéseket levonni még nem lenne célszerű.

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr903380894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása