Nem is olyan régen az országgyűlés elfogadta a 2012. január 1-jétől hatályos egyházi törvényt, mely ismét vitákat gerjesztett a "Tisztelt Házban". De még mielőtt nekilátnánk a mostani helyzet kielemzésének, nézzük meg, hogy az elmúlt évtizedekben milyen körülmények jellemezték a magyar egyházügyet.


1990. évi IV. törvény, II. fejezet:

"9. § (1) Az egyházat a székhelye szerint illetékes megyei bíróság, illetőleg a Fővárosi Bíróság (a továbbiakban együtt: bíróság) nyilvántartásba veszi, ha

a) az egyházat legalább száz természetes személy megalapította,
b) az egyház az alapszabályát elfogadta,
c) az ügyintéző és képviseleti szerveit megválasztotta, és
d) az alapítók nyilatkoznak arról, hogy az általuk létrehozott szervezet a 8. §-ban foglaltaknak megfelel."


Tehát ennyi kellett, hogy létrehozzunk egy vallási közösséget. Nulla kötelezettség, de jogosultak vagyunk az állami támogatásra.

Ennek a fejetlenségnek köszönhetően 358 egyház - és vallásfelekezet jegyeztette be magát a különböző bíróságoknál. Többek között olyan szervezetek is éltek ezzel a lehetőséggel, mint pl. a Magyar Boszorkányszövetség, mely kétlem, hogy bármiféle karitatív munkát hajtott volna végre, vagy esetleg szociális téren alkottak volna valamit. De mivel összegyűjtöttek 100 embert, így elhatározták, hogy ők mostmár egy egyházat fognak alkotni. Röhej!

Most ezt a 358 bejegyzett közösséget redukálták le az egyháztörvénnyel, de így is bőven lehetnek kételyek az emberekben.

A törvényben elismert 14 egyház: Magyar Katolikus Egyház, Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Román Ortodox Egyház, Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje, Magyarországi Unitárius Egyház, Magyarországi Baptista Egyház, Hit Gyülekezete

 

Kapásból három kérdés jut eszembe:


1, Miért kell három zsidó egyházat fenntartani, miért nem lehetnek "egy szárny alatt"? (A HírTV: Célpont c. műsorában az egyik felekezet vezetője elmondta, hogy alig érik el a 100 főt, de mégis bekerültek a top14-be).


2, Miért nem lehet összevonni hasonlóan az orthodox vallásokat is? Egy tőről fakadnak, fölösleges nemzetiségi szempontból kategorizálni őket.


3, Miféle indíttatásból kerülhetett be a Hit Gyülekezete a történelmi (!) egyházak közé?  1989. óta léteznek hivatalosan, ergó az a 22 év vallás terén nehezen nevezhető még történelemnek. Pláne, hogy ismerjük a hátterét: legálisan egyházi közösség, miközben szektaként működnek+óriási politikai erővel bírnak. Ott voltak 2002-ben, 2006-ban, vasárnaponként Németh atya pedig az ATV-n "hirdeti az igét". (Na meg nem elfelejteni az SZDSZ-ért elmondott imát!)

Főleg a 3. pontban megfogalmazott gondolatok szülték a vitákat a Fidesz és a KDNP (+Jobbik) között. Hónapokig ment a lobbizás az egyházak részéről a kormánypártok felé, de a KDNP nem mutatott hajlandóságot a kompromisszumra. Mivel a Fidesz padsoraiban többen is tagjai a Hitgyülinek, így nem volt nehéz kitalálni, hogy Németh Sándorék elfogadott, történelmi egyházi rangsorba lépnek elő. Sok ember fejében megfordult az a kérdés, hogy biztos Szászfalvi-e a megfelelő ember a pozícióra. Vagy mondjuk nem kellene-e lecserélni kollektíven az egész bagázst és átadni a kereszténydemokratáknak a helyet. Amelyik vallás nincs jelen régebb óta a magyar kultúrában, annak nem szabadna "történelmi egyházként" funkcionálnia. Ezt kell figyelembe venni!

(Ennél már csak az volt röhejesebb, mikor a szcientológusok petícióval próbáltak lobbizni a Fidesznél. Ezekre még a narancsosok is magasról tojtak, annyira talán még nekik se ment el az eszük.)

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr613196214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dáriusz Dániel 2011.09.12. 22:49:51

"Kapásból 3 dolog jut eszembe":
1. A zsidó egyházak szerepét vitatni kár. Tényleges hitéleti tevékenységet folytatnak és az említett műsor pont a piciny egyház kósertermék-ellátására hívta fel a figyelmet.
Az nem vitatható, h amennyiben bő (minden egyházat elismerő) egyháztörvény születik, annyiban hiányos a törvény (krisna tudatú, buddhisták...). Ám a szűk (lengyel példa) értelmezésbe semmiképpen nem fér bele a négy történelmi egyházba más vallási közösség.
2. Az egyházak "összevonása" szörnyű teológiai tévedés. Az össze nem tartozó hitéletet keverni sajnálatos tévedés.
3. A Hit gyülekezetének státusza nem meglepő, a kormányzati kommunikációban megjelenő 100.000-es létszám lehetne indok, de a kommunikációval ellentétben a valódi hitéleti tevékenység, az üzletközpontú, karizmatikus megjelenés kérdésessé teszi az egyházi státusz mivoltját...

bIasius 2011.11.05. 08:30:20

A hit személyes dolog. Hogy ki mit gondol a halál utáni létről döntse el maga. Ez annyira alapvető jog, hogy az ebbe való beleavatkozás egyből egy gondolati diktatúrát szül.
"Csak azt gondolhatod, amit mi jóváhagyunk."
Na most ha valakiknek nem mindegy, hogy mi mit gondolunk a halál utáni létről, annak vagy nagyon jó kapcsolatai vannak a túlvilági helyeken -amit tudományosan bizonyítania kéne- és az érdekünkben cselekszik, vagy evilági céljai vannak a gondolat szabadságának gyakorlati alkalmazásának céljából létrejött csoportok (egyházak) korlátozásával.

Csak egy olyan egyházi hatalom befolyása alatt hoznak ilyen törvényt, amely múltjából már egy apró mozzanat felidézése is gyomorforgató érzést szül a jó szándékú emberben.
Nők tízezreit égették el élve, inkvizció, népirtás, stb.

Azon országokban, ahol ez az egyház a fő egyház, a lakosok jó nagy hányadának okoz pl. fejtörést, hogy a Maja naptár jövőre miért ér véget.
Hát talán legalább egy Maját életben kellett volna hagyni az Istenük nevében buzgón elkövetett népirtás közepette.
Viszont lett egy csomó aranyuk.

Egy biztos, bár kicsit irónikusan hangzik, de azok akiket megöltek hirtelen többet tudtak meg a túlvilágról, mint a gyilkosaik.

Így elmondhatja ez az egyház, hogy ők nagyon gyakorlatiasan a túlvilág megtapasztalását tudják kínálni már évszázadok óta "némi" aranyért cserébe.

A kérdés már csak az, hogy eldönthetem-e szabadon, hogy valamely más módját választom e tapasztalatok megszerzésének, vagy még a mai napig is kötelező elfogadnom, hogy nincs más út a túlvilágra csak e pedofil lelkészek melegágyaként szolgáló egyháznak kikiáltott bűnbandán keresztül.
süti beállítások módosítása