A „nagy európai háttér-koalícióról”

A magyar EU-elnökség legutolsó programjaként Orbán Viktorral az EP-ben vitáztak a képviselők az elmúlt fél évről. A médiatörvény és az új alkotmány ürügyén támadták Orbánt a szocialisták (kommunistákkal karöltve), a liberálisok (összhangban a szeptikusokkal) és a zöldek is. Orbán elismerte, hogy Brüsszel nem hasonlítható Moszkvához, de azt nem tűri, hogy a magyar alkotmányozást kívülről diktálják. Orbán kritikusai közül az euszkeptikusokat tartotta a legfontosabbnak, a magyar miniszterelnök szerint: a provokációikra érdemes odafigyelni.

Demokrácia és Dilemma Intézet: Nagyon keményen küzdött a magyar csapat, remek meglepetések is születtek, de a nemzetközi sajtó mégis a pálya széli balhékról írt a legtöbbet. A hatos csomag még függőben van, a horvátokat bevittük az unióba, az energiabiztonság terén kicsi de fontos lépést tettünk, a roma stratégia pedig erősítheti önbizalmunkat.

A „nagy európai háttér-koalíció” a plurális eszmék mentén bontakozik ki. A szocialista, liberális, zöld frakciók kéz a kézben kommunista, eu-szkeptikus képviselői csoportokkal képviselik az „anti-orbánista” ideológiát. Az említett képviselőcsoportok tagjainak felszólalásai nem csupán véleményegyezést, azonos retorikai gyökeret, de média kacsák, s egyértelmű félrevezetést, csúsztatások tömkelegével kívánja manipulálni a károsultakat.

A magyar belügyek (alkotmányozás, média-törvény) és a rész-érdekcsoportok (Klub Rádió) európai szintű tárgyalása a magyar népszuverenitást kérdőjelezi meg. Cohn-Bendit (egykori harcos anarcho-marxista, pedofil múltját sem tagadó politikus) retorikájában „őrült, skizofrén, diktátor” jelzőket alkalmaz Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökére utalva. A képviselő paprikás stílusa csípi a magyar szemet, de a szegedi fűszerpaprika hazájában nem a tébolyult rivaldást, a tartalmatlan vagdalkozást azonban igen érdektelen tartalomként értelmezi a magyar polgár. A magyar „harcostársak” védelmezése összeférhetetlen elem, az elnökségi záró vitán.

A szélsőbal és a szkeptikusok kontra-produktív kijelentései a mikro pártok képviseltetését kérdőjelezi meg. Mindkét frakció képviselői alátámasztatlan, gyermekien naiv véleményformálóit bocsátotta beszélni.

Az „anti-orbánizmus” a magyarországi szocialisták „exportterméke”. A hazai közéletben megszokott obstrukció és gyűlölködés a kormányoldali politikával szemben elérte Európát. A „magyar elnökség megfúrása” az EP pártok közös célját: a gazdasági egységesülés irányát kijelölő hatos törvénycsomag elfogadását is hátráltatta.    

Elméletet igazoló kiemelések a tegnapi záróvitáról:

Néppárt: Köszönjük a magyaroknak

Joseph Daul, néppárti frakcióvezető megköszönte a magyar elnökségnek és Győri Enikőnek (EU-államtitkár, magyar külügy), hogy együttműködött a parlamenttel. Sajnálja, hogy a baloldal megfúrta a hatos csomag elfogadását eddig.

Szocialisták: Magyarország nem mutat jó példát

A második legnagyobb frakció: Hannes Swoboda osztrák képviselő: Szerinte a magyar kormány jól vitte a dossziékat, de nem mutatott példát Európának: a médiatörvény és az új alkotmány miatt. Szerinte a tagállami belpolitika európai politika is, úgyhogy ezek is ide tartoznak. A magyar alkotmányt az Európa Tanács és az ENSZ is kritizálta, emlékeztetett.

Swoboda: Nem elég a kétharmad

Az osztrák szociáldemokrata: A demokráciában a kritikusokra is figyelni kellene, véleménye szerint Orbán csak a néppártnak mondott köszönetet. A liberálisok behízelkednek?

Alexander Graf Lambsdorff (német) a liberálisok nevében dícséri Győri Enikő államtitkárt és a magyar erőfeszítéseket a hatos csomag kapcsán. Horvát-ügyben és energia-ügyben is elégedett a magyarok munkájával.

Lambsdorffi kritika?

Lambsdorff áttér a médiatörvényre, az szerinte problémás maradt a módosítás után is. A német-dán-svéd határellenőrzés körüli vitában a magyaroktól nagyobb keménységet várt volna. Szerinte jó volt a magyar elnökség, csak kár, hogy árnyékolták a belpolitikai problémák.

Cohn-Bendit: Ön rombolja Európát!

A zöldek frakcióvezetője, Daniel Cohn-Bendit idézi Orbán március 15-i beszédéből, amikor Brüsszelt a Habsburg Bécshez és a kommunista Moszkvához hasonlította. "Ön rombolja Európát, Orbán Viktor úr!"

Cohn-Bendit: Orbán skizofrén? (sic)

Cohn-Bendit: Skizofrén a magyar politikai vezetés, nacionalista szöveg mellett hatékony elnökségi munkát végzett. Egy Kádár János idézetet vet össze egy Orbán-idézettel, mindkettő lényege, hogy a magyaroknak egyedül kell megoldania a problémáikat.

Cohn-Bendit a Klub Rádió frekvenciájának elvételét is élesen támadja. Orbánnak nem kellett volna hagynia, hogy Dánia felmondja a schengeni határvédelmet.

Cohn-Bendit: Orbán harcos és diktátor is

A tisztviselői jól dolgoztak, de Orbán nem normális (sic).

Nullást adott a szélsőbal

Miroslav Ransdorf, a szélsőbaloldali frakció nevében állítja: "nulla az elnökség eredménye, nincs eredmény". A cseh kommunista csalódott, de nem világos miért.

A szkeptikusok örülnek, mert Orbán alatt szétesett az EU

Nigel Farage (brit) képviselő: jó volt Orbán Brüsszelt és Moszkvát összemosó beszéde, mert tényleg ez a helyzet. Európa bebukik, Orbán ezt segítette. Jó, hogy a dánok széttépik a schengeni szerződést. Megfordult a szél, jön a vég, az EU mindjárt szétesik. "Orbán úr, gratulálok!"

Tabajdi: Felemás elnökség

Tabajdi Csaba (MSZP) szerint felemás a mérleg: szakmailag jó, politikailag kudarc. A horvát csatlakozás, a roma stratégia, a Duna stratégia és az európai szemeszter siker, a hatos csomag félsiker. De kudarc, hogy elmaradt a Keleti Partnerség Csúcs.

Tabajdi szerint a politikai haszon elmaradt, hiába dolgozott jól az elnökség. Ugyanis jogos nemzetközi bírálatok érték a magyar belpolitikát.

Szlovén kritika

Tanja Fajon (szlovén) szocilalista dicséri az elnökségi munkát, de szidja a magyar kormány nem demokratikus intézkedéseit. Reméli, hogy a lengyelek elnöksége ebből a szempontból jobb lesz.

Pelczné a magyar szocialistákat szidja

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz): mínusz száz méterrel indultunk a kritikák miatt, és ez a magyar szocialisták hibája. De a magyar elnökség kitartó és parlament-barát volt. Sorolja az eredményeket (horvátok, szemeszter, Duna/roma stratégia).

Forrás: index.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr993043166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása