Püspökladány után újabb időközi választásra kerül sor november 13.-án (második forduló november 27.-én), méghozzá egy budapesti választókerületben. 2010 áprilisában Balsai István nagyon simán, 52,92%-kal verte ellenfeleit (MSZP: 22,94%, LMP: 12,48%, Jobbik: 7,03%, MDF: 4,63%), azonban az országgyűlés alkotmánybíróvá választotta, s így a megüresedett helyre ki kell írni a szavazást. Balsai István egyébként már az előző választásokon is mandátumhoz jutott körzetében, így kijelenthetjük, hogy mikor Budapest nagy részét "szocifelhő" borította, addig ez a kerület megmaradt "narancsos fellegvárnak". 

 Az egyik internetes fórumon találtam azt a hozzászólást, miszerint a legjobb közvélemény-kutatás egy időközi választás. Ez az egyszerű kijelentés remekül foglalja magába, hogy miért is kell nagy jelentőséget tulajdonítani és komolyabban venni egy ilyet. Itt aztán nem lehet belemagyarázni, hogy a kutatóintézet ferdít, pártérdeket szolgál, hiszen maguk a választók formálnak véleményt. Azonban arra figyeljünk oda, hogy bár fontos következtetéseket le lehet vonni az eredményből, de nagy hiba lenne országos tendenciákról beszélni.

Kiket indítanak a pártok?

A Fidesz egy parlamenti képviselőt "küld harcba", Láng Zsolt személyében. Győzelme esetén él egyéni választókörzetben szerzett mandátumával, és a mostani helyét a listáról töltené fel a Fidesz. Sokáig egyértelmű győztesként tekintettek rá, azonban a baloldali ellenzéki pártoknál megindult a szervezkedés. Néhány héttel ezelőtt az MSZP bejelentette, hogy egy korábbi EP-képviselőt, Lévai Katalint indítja az időközin, míg az LMP-nél Karácsony Gergely, az egyik legismertebb emberük mérkőzik majd meg. Mai hír, hogy mind Lévai mind Karácsony vállalja azt, hogy ha szükséges, a második fordulóra visszalép a másik javára, annak érdekében hogy megakadályozzák a Fidesz győzelmét. A szocik már az elején pedzegették a taktikai húzás lehetőségét, azonban az LMP nem mutatott sok hajlandóságot ez ügyben.

A Jobbiknál Bodor Zoltán, a párt helyi alelnöke indul a választáson. Nehezen elképzelhető, hogy a 2. fordulóban együttműködjön a két baloldali párttal, hiszen azzal saját sírjukat ásnák meg. Már Karácsony Gergely "technikai koalícióját" is hangos hahotázással fogadták, így kétlem, hogy egy parlamenti mandátumért összeálljanak ellenfeleikkel A radikális pártnak nem sok babér teremhet a kerületben, hiszen tavaly áprilisban Balczó Zoltánnal mindössze 7%-ra voltak képesek, amely a Jobbik egyik leggyengébb eredményének számított az országban. Azért se látom a kooperáció szelét a Jobbiknál, mert nincs az a komoly ellenfél, akit minden áron le kell győzni. (Esztergomban kicsit más volt a helyzet ősszel, hiszen ott azért léptették vissza jelöltjeiket az ellenzékiek, mert Meggyes Tamás polgármesterré válását akarták megakadályozni).

Kivel kell még számolni?

Az SZDSZ-ről a 2010-es országgyűlési választások óta nem lehet hallani, azonban nem is olyan régen bejelentették, hogy egy korábbi országgyűlési képviselőt, Mécs Imrét indítják a II. kerületben. Feltételezem, hogy ha a szabad demokraták elérnek egy 2. fordulós helyezést, visszaléptetnék Mécset akár a szocik, akár az "elempé" javára. Bár még ne szaladjunk annyira előre, hiszen a kopogtatócédulák összegyűjtése is nehézségeket okozhat a kisebb pártoknak.
Az MDF 4,63%-os áprilisi eredménye arra ösztönzi a már nevet változtató pártot, hogy megméresse magát egy időközin, azaz felmérje, hogy Jólét és Szabadság néven mennyi esélyük lehet mostanában vagy éppen 3 év múlva. Ha megnézzük a JeSz honlapját, egy teljesen új, a Dávid-Herényi-féle MDF-től teljesen elszakadó szervezetet láthatunk. Úgy tűnik, a "makais vonal" felhagy a liberális célokkal, elvekkel, és egy fiatalos, jobbközép pártot képzel el a jövőben. A honlapról tudtam meg azt is, hogy már összegyűjtötték a megfelelő számú ajánlószelvényt, így a szavazólapon biztos, hogy ott lesz Kovácsics Ádám, a JeSz jelöltjének neve.

Más szervezetnél nem látok nagy aktivitást az időközi választással kapcsolatban. Egyedül Szili Katalinékra számítottam még jelöltállítás kapcsán, hiszek ők a Hajdú-Bihar megye 6-os számú választókörzetében is indultak egy héttel ezelőtt.

November 13-ig még sok idő van; elképzelhető, hogy a nehezebb indulási feltételek némelyik pártot hátrálásra kényszerítik majd. Az első forduló eredményét ne vegyük készpénznek, hiszen a politikai harc csak ezután fog kezdődni a különböző koalíciós megoldásokkal. Ennek akar gátat szabni a Fidesz az új választási törvénnyel, hiszen a jelenlegi kétfordulós választást 2012-től felváltja az egyfordulós rendszer. Most még a régi modellt fogják alkalmazni, s így benne van a pakliban, hogy a két forduló közötti szervezkedések a Fidesz vesztét fogják okozni a kerületben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr933284753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása