A Fatah és a Hamász megállapodott. A két legjelentősebb palesztin szervezet átmeneti nemzeti egységkormányt alakított, s egy éven belül megszerveznék az elnök- és parlamenti választásokat. A titkos egyezséget az ideiglenes egyiptomi vezetés készítette elő és Kairóban jelentették be.

Izrael azonnal elutasította a Fatah-Hamász kiegyezést. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő közölte: "A Palesztin Hatóságnak választania kell, hogy Izraellel akar-e békét kötni vagy a Hamásszal". Oroszország üdvözli a 2007 óta egymással szemben álló két palesztin szervezet kiegyezését - jelentette ki Moszkva külügyi szóvivője.

Az Egyesült Államok külügyi bizottságának republikánus elnöke szerint a hatályos amerikai törvények szerint egy ilyen "hibrid" kormány nem kaphat támogatást, csak abban az esetben, ha elismeri Izraelt, mint államot. Az Egyesült Államok évi 3,5 milliárd dollárral támogatta a palesztin kormányzatot.

A mesterségesen elnyomott palesztin nép politikai elitje kitörési lehetőséget talált a konszenzus lehetőségében. Az Egyesült Államok és Izrael szavazópolgárainak tömegeit tévesztik meg a republikánus és cionista (Mai- Simon Perez, Likud-Benjamin Netanjahu) pártok, amelyek „arab terroristákra” és „nemzeti érdekekre” hivatkoznak egyes gazdasági körök támogatása érdekében. A háborús konfliktusokból óriási profitra szert tevő izraeli, amerikai fegyvergyártó - és kőolaj-nyersanyag feldolgozó, szállítmányozó vállalatok kiemelt támogatói a republikánus, cionista pártok kampányainak. A „halálipar hűbéresei” kiváló szélsőjobboldali retorikával és a zsidóság privilegizálásával kívánja biztosítani a háborús helyzetből nyerészkedő nagyvállalatok érdekeit.

A palesztin egységkormány és a zsidó állam közti fegyveres konfliktus prognosztizálható a legközelebbi gazdasági negyedév eladási csökkenéseinek időszakára. A Palesztin Hatóság pengén táncoló politikai piruettek triplettjeit lejtő Mahmúd Abbász és ideiglenes kormányának a béke politikája az egyetlen esélye a nagyhatalmak „megfélemlítésére”. A politikai korrektség fegyvere a Hamaszt politikai meghunyászkodásra és irredenta gyökereinek „háromszori megtagadására” kényszerítette. A Fatah kiegyezése ellenzékével a háborús övezet demilitarizálódását indokolja, amely azonnal újabb teljesíthetetlen netanjahu-i követeléseket szültek egy lehetséges fegyveres konfliktus kirobbantásának céljával. Az izraeli kormányzat fegyverkezési vágya amerikai támogatás szorzótényezőjével maximalizálódik. Az egyenlőség jel utáni cselekvési irány ködös, talán a bombafüsttől?

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr472888931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása