K. Árpád: "Ki nem állhatom, egy hazudozó."

M. Attila: "Magának van elege? Nekem naponta dolgom van vele."

Két képzeletbeli kereskedő kokettálása a Kerepesi úton Kuba Kázmér karóra-kereskedőről.

DE NEM! Ez Benjamin Netanjahuról alkotott véleménye Nicolas Sarközy, francia államfőnek, amelyet Barack Obama, amerikai elnöknek mondott.

NS: "Ki nem állhatom, egy hazudozó."

BO: "Magának van elege? Nekem naponta dolgom van vele." - hangzott el a cannes-i G20-ak találkozóján elkapott, "véletlenül" bekapcsolva maradt mikrofonok okán.

Diplomáciailag óriási hibát követett el a két szuperállam elnöke. Tényleg hibafaktornak tekinthető az államfői "pletyka"? Valószínűsíthetően nem hibáról, hanem jól eltervezett Izrael-, s különösképpen a nehezen irányítható Nethanju-politika kiszámíthatatlansága ellen szólt a "figyelmeztetés".

Izrael az utóbbi időben a nyugat-ázsiai térség kiemelkedő politikai, katonai tényezőjévé vált, s Egyiptom meggyengülése (politikai, katonai instabilitása a kivont izraeli támogatások okán, katonai kormány ellenére) miatt a közel-keleti térség legkiemelkedőbb hatalmává vált, amelynek ellenpontja kizárólagosan Irán, amely fenyegetheti a status quo-t.

Amennyiben az ENSZ, az USA vezetésével nem támogatja Izrael Irán-ellenes politikáját, egyértelműen a geopolitikai térség katonai, politikai, gazdasági megosztása mellett foglal állást. Az elmélet ésszerűsége Kína közel-keleti izolacionista politikáját alátámasztja, mivel a térség megosztása több lehetőséget nyit Ázsia közép-nyugat és Kaukázus-béli országaiban való gazdasági befolyás növelésére, amelyet Kína a Vörös-tengeri konfliktus izraeli és iráni erőforrás-bevonás által nyerhet.

Kína, az európai és Egyesült Államok-beli nagyhatalmak általi támogatottsága az óriási kínai befektetéseknek, az USA gazdasági lekötelezettségének (Kína az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője) és a kínai gazdasági potenciál mesterséges visszatartásának lehet mérvadó. A direkt nem látható politikai, katonai stratégiai harcokat Kína a klasszikus politizálási apparátussal folytatja le a régi eszközökkel; nekik elég a gazdasági CSONT.

A PC feloldása az ilyen magas rangú politikusok formális találkozóik szünetében sem lehetséges a jelenlegi politikai kultúra tükrében. Bizonyára célzott támadásról lehet szó, amelynek parancsnoka a Kínai Népköztársaság gazdasági "oroszlánja".

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr793370180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása