Szólhatna a mondóka Pősze Lajosnak, akit ugyan nem olyan régen zártak ki a Jobbik-frakcióból, de már egyből egy új mozgalom indítását tervezi. Leszámítva azt a néhány korábbi interjút, nem igazán kaptunk részletesebb információt az új szerveződésről, és a Jobbikból történő kiábrándulás okairól. Múlt héten a Hír TV-n számolt be ezekről egy majd’ egész órás műsor keretében.

 

Kezdjük ott, hogy pár hónappal ezelőtt lerendezték annyival a sajtót, hogy Pősze és a párt között nézeteltérés, illetve ideológiai különbségek jelentek meg, amelyek lehetetlenné teszik a további közös munkát, együttműködést. Ez nem újkeletű dolog a magyar politikai életben, hiszen nem ő az egyetlen, aki megvált pártjától a jelenlegi országgyűlésben. Még a választások előtt távozott Molnár Oszkár a Fidesztől (hasonló, „ideológiai” okokból), de a két baloldali pártból is „függetlenedtek” képviselők, méghozzá Szili Katalin és Ivády Gábor. 

Érthetetlen, hogy mi lehetett a valódi oka a kapcsolat megromlásának, hiszen a Jobbik egy esetleges kormányalakítást követően Pőszét rakta volna be kancellária-miniszternek, ami nem éppen egy jelentéktelen pozíció. Pősze interjúiban (többek közt a Hír TV-s megjelenésében is) kifogásolta a Jobbik jelenlegi irányvonalát. Szerinte a nemzeti radikális párt eltért az eredeti „ösvénytől” és ma már egy teljesen más eszmét képvisel. Többek között megemlítette, hogy a párton belül „bolsevik módszerekkel” oldják a feszültséget, s enyhe utalást tett arra, hogy a Jobbik zsákbamacskát árult a kampány alatt. Ez alatt azt érti, hogy programjaiban nem erőltetett bizonyos dolgokat, mint pl. a kelet felé történő orientációt, vagy a cigánybűnözés felszámolását. Utóbbi kifejezetten nevetségesen hangzik még Pősze szájából is, hiszen a Jobbik egyik nagy céljaként tűzte ki ennek a problémának a megoldását, s többek közt ennek az ügynek a hangoztatásával sikerült elérni azt a 17%-ot áprilisban. 

Pősze feltételezhetően csak karrierista. Többet akart még annál is, mint amennyivel rendelkezett. Neki nem volt elég az, hogy listán keresztül bejutott a parlamentbe, s hogy „munkájáért” most is felveheti fizetését. Felmerül a kérdés, hogy akkor nem úgy lenne-e korrekt, ha visszaadja mandátumát, hogy aztán egy igazi jobbikos „pártkatona” üljön a helyére? A Sziluett c. műsorban erre is kitért: elmondta, hogy nem fog így cselekedni, mivel ő nem tette le azt a „jobbikos esküt”, amit mindenki más. Vona Gábor korábban ezt is megemlítette Pősze hibái között, hiszen – állítása szerint – ő az, aki nem fogadta el a döntéseket, s képtelen volt együttműködni a párttal. Ehhez még hozzájönnek Pősze azon hozzászólásai, amelyek azt kifogásolják, hogy miért ilyen szoros a kapcsolat a Gárdával, miért állnak ki Budaházy mellett, stb. Parlamentbe jutás előtt gondolom nem bökte annyira a csőrét, nagyban bólogatott mindenre. 

Mindenesetre megalakul egy új formáció, egyfajta – Pősze szavaival élve – patrióta mozgalom, amelynek a neve várhatóan „Nemzeti Kávézó” lesz. Több helyen tartott már előadást, többek között Kaposváron, Debrecenben, vagy éppen Szentesen. (Utóbbi elég emlékezetesre sikeredett, hiszen rendőröknek kellett kiszabadítani a képviselőt a fórumról. Videó: https://www.youtube.com/watch?v=naRy1q8FcB4&feature=player_embedded ). 

Hogy mégis milyen sikere lesz ennek a szerveződésnek, az még kérdéses, de kétlem, hogy már most egy több tízezres tömeg csalódott volna a Jobbik eddigi munkájában. Az meg a másik dolog, hogy Pősze Lajos azért nem akkora név a nemzeti oldalon, hogy az ő utasításait vakon kövesse a nép. Egyelőre úgy tudom elképzelni ezt a mozgalmat, mint az elhanyagolt, a Jobbikban pozíciót nem szerző karrieristák csoportját. Mert jó dolog a politikából megélni!

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr52716085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása