Gyöngyöspata. Ez a kis Heves megyei község nem igazán élt a köztudatban egészen néhány héttel ezelőttig, mikor is pár nap alatt szabályosan (politikai) hadszíntérré vált. Tudniillik az történt, hogy a helyiek megelégelték a cigányok által elkövetett sorozatos fosztogatásokat, rablásokat, betöréseket, s miután a településen működő polgárőrség és a rendőrség erői is képtelenek voltak bármilyen drasztikus cselekedetre ennek megakadályozása érdekében, végső elkeseredettségükben egy politikai párthoz, a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz fordultak. A Jobbik már a 2010-es választási kampányban is hangoztatta a cigánybűnözés felszámolását, s többnyire ennek is köszönhetően érte el a 17%-ot tavaly áprilisban. Tudták, hogy egy olyan problémát kell nevén nevezni, amely ott él az emberek tudatában, illetve a politikában, de senki nem mer róla beszélni. Merész vállalkozásnak tűnt, hiszen egy elég kényes témáról van szó, azonban az elmúlt néhány év nagyon súlyos problémákra világított rá, melyekre azonnali megoldásokat kellett javasolni.

Ez a gyöngyöspatai helyzet viszont eltér a korábbi kommunikációs csatározásoktól, hiszen a Jobbik által szervezett demonstrációt követően - határozott elképzelésekkel - megjelent a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület nevű alakulat, akik rövid ideig járőröztek és rendfenntartóként részt vettek a falu életében. Ezzel egy nagyméretű, komolyabb lépést tettek céljaik elérése érdekében, mely ugyan burkoltan, de a jelenlegi hatalom ellen irányul. A Jobbikban egyértelműen látható az a szándék, hogy ha a Fidesz „két hét alatt” nem tudott rendet teremteni, akkor majd ők megoldják a helyzetet a saját módszereikkel. Ha jobban belegondolunk, a radikálisok jól meglovagolták Orbán felelőtlen kijelentését, hiszen ha a sajtóban, vagy bárhol a cigánykérdés a téma, a jobbikos képviselők egyből a „két hét alatt rendet teszünk” c. klasszikust idézik. Hasonló volt a helyzet, mikor a Magyar Gárda kapcsán vitázott a kormánykoalíció és a Jobbik. Akkor a Fidesz-KDNP leszögezte, hogy semmiféle „párthadsereget” nem tűr el az országban, mivel a közbiztonság megteremtése a rendőrség feladata. (A Magyar Gárda körüli műbalhé is elég nevetséges lett a végére, de legalább elterelte a figyelmet az országot érintő komolyabb ügyekről…)

Az MSZP a már megszokott szavakat hangoztatta: „cigányellenesség”, „félelemkeltés” és „rasszizmus”. Bár mit is várhatunk azoktól, akik hagyták, hogy ilyen helyzetbe kerüljön az ottani lakosság, s semmit nem tettek a vidéken állomásozó egységek megnöveléséért. Persze lehet mondani, hogy nincs pénz a közbiztonságra, de talán ha közvetlenül szembesültek volna a problémával, és kibújtak volna rózsadombi otthonaikból, akkor másként ítélték volna meg az egészet. Az LMP reakciója mindössze annyi volt, hogy 4 képviselőjük elment – ahogy a környéken hívják – Patára, s körbekérdezték a roma lakosságot a kialakult állapotról. Szavaikból, s a később kiadott közleményükből egyértelműen a feltűnősködés szándéka figyelhető meg. Hol voltak a liberálisok Kiskunlacházán, Makón, Olaszliszkán, vagy azon a számos helyen, ahol pusztán azért gyilkoltak, mert az illető magyar volt? Az nem rasszizmus? Ez az egyoldalúság teszi teljesen hiteltelenné a baloldalt, s itt nem csak a két parlamenti pártra gondolok. Ide sorolható az összes olyan hazai – és nemzetközi „jogvédő” szervezet, akik csak akkor hangosak, amikor fasizmust kell kiáltani az országra, de egyébként a magyarellenes tetteknél nem szólalnak meg. (Emlékezhetünk Mohácsi Viktória, SZDSZ-es EP-képviselő szavaira, mikor is az egyik, cigányok által elkövetett gyilkosságot nemes egyszerűséggel „gyerekcsíny”-nek nevezte...)

Az tény, hogy amíg a jobbikos polgárőrség a helyszínen volt, nem történt bűncselekmény és a helyi lakosság is nyugodtabban élte életét. Ráadásul semmilyen – idézem a liberális jogvédőket – „cigányellenes” vagy „rasszista” megnyilvánulás nem volt tapasztalható a polgárőrök körében. Így felmerülhet a kérdés: tényleg gúnyt kellene űzni és elzavarni azokat az embereket, akik saját szabadidejüket arra használják fel, hogy fenntartsák a rendet a „veszélyes” területeken? Vagy el kellene hinnünk, hogy minden rendben van a közbiztonság terén, és a Jobbik csak provokál?

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr182815249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása