Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület pár tucat önkéntese járőrözik. A Jobbik demonstrációt tartott az egyesülettel a "cigányterror” ellen. Juhász Oszkár, a párt gyöngyöspatai elnöke szerint békés demonstrációra készülnek, petíciót akarnak átadni a helyi cigányoknak, amelyben arra kérik őket, hogy tartsák be "az alapvető együttélés normáit", és "közösítsék ki a bűnözőket". Első menet vége. Folytatás Hejőszalontán:

A mellékutcákban Hejőszalonta cigány lakosai és budapesti, a Facebookon szervezkedő „civilek”, valamint az Amnesty Internationalhez és a "Társaság a Szabadságjogokért"-hoz tartozó „civil aktivisták” ellendemonstrációt tartottak. A parlamenti pártok közül az LMP képviseltette magát.

 

Nem elválasztandó a két település esete, a hasonló bűncselekmény elkövetői etnikai színezetén túl. Érdekesebb, hogy a „terrorizált” „terrorizálók” mellett milyen szerveződések jöttek létre:

"Békességet, jogállamot, nácimentes Magyarországot" - jelszavakat kiabálva megszületett a cigányságért kiálló budapesti balliberális tömörülés. A „fasisztoid, kirekesztő” Jobbik ellenében (általában így egyszerűsíti le a balliberális tömb a nemzeti radikális oldalhoz köthető szerveződéseket) tiszteletét tette a Facebookon szervezkedő „civilek”, az Amnesty International és a Társaság a Szabadságjogokért „civil" aktivistái. A parlamenti pártok közül az LMP képviseltette magát.

 

A „civilszervezetek” és a Facebook-csoport a magyarországi tendenciákkal szembe menve tényleges társadalmi célú, „jogvédő” magatartást folytatnak? Nem. A gyakran balliberális pártok kampányain, demonstrációin megjelenő támogató szervezetek valószínűsíthető újabb megrendelést teljesítenek a nagypolitikának…  

Lehet Más a Politika? Nem. A párt genezisében válaszolt populista kampányában saját kérésükre. Az LMP jogelméleti szőrszálhasogatáson, zöld jelszavakon túlmenően nem mutatott fel semmi szavazóbázisát kielégítő, ne adj Isten növelő akciót. Ez megoldottnak tűnik, a párt zászlóshajója kíván lenni Jobbik-ellenes, „hivatásos rettegők” „szívélyes egyezménynek”.

 

A polgárőrök garmadát egyértelműen a Jobbik munkássága mozgósította, de a szegény térségek „megélhetési” bűnözői és "hobbigyilkosai" alapos indokot szolgáltattak a helyi lakosok segítséghívásának.

 

A Jobbik erős szavazótáborral rendelkezik Észak-Magyarországon. A tradicionálisan szocialista Heves, Borsod 2010-ben eldobta a vörös posztót a rendpárti retorika nemzeti radikálisainak. Egyed Zsolt „jogvédők” jelenlétére utalva azt mondta, hogy a "zsidók úthengerként tolják maguk előtt a cigányokat" (sic!). Szókimondó vélemény, de ha a zsidót balliberálisra, a cigányt bűnözőre cseréljük akkor máris igaz, s a térség nem kedveli a mellébeszélést, még ha az érme két oldala csupán együtt ad tantuszt a telefonhoz. Az országos Jobbik-támogatottságot felülreprezentáló térség a párt számára, a „cigányterror” kártyájával adott flösst. Az említett megyékben az országos narancs royal cserélte a szocialista fellegvárak kapitányságát a közgyűlésekben is. Több elemző szerint az MSZP bázisát csökkentette a Jobbik vitorlájának északi szele.

 

Az LMP modernizációs szigeti, különösen a volt SZDSZ-es szavazóbázisokat lefedő budapesti szavazókörökben erős. A párt nyilvánvalóan Észak-Magyarországban lát potenciált szavazóbázisának tágítására, amely az elporladás lehetőségét akadályozná meg egy „elretkesedés” esetén is. A logika mindenképpen a szocialisták baloldaliságát legitim módon képviselő mivoltra építene, és a szabadelvűség kisebbség-jogvédelmében manifesztálódó arculatában. A szocialista, liberális jelzők a térségben már lejártak, így az LMP spindoktorának „eszmenyelvészeti” elmélete működőképes lehet, amennyiben a „pesti srácok” találnak helyben hiteles jelölteket. Schiffer Andrásra jellemző cohn-bendit-i, gyurcsány -i retorika alkalmazása. A honfia nem szereti a zöldsalátát, vörös céklát. A „ZÖLDségturmix” nem a magyar gyomornak kedvező, főleg ha nem öblítheti le pálinkával!    

 

Lehet más a politika? Nem.

Csináljunk balliberális klasszikumot! „150 fős kellemes interetnikus piknik” a fasisztázás jegyében megoldás? Vagy rendpárti populizmus a „bűnös naplopók” ellenében? „Csattogó bakancsok” a többségi társadalom „védelmében”?

 

A megoldás megszületett 150 évvel ezelőtt Eötvös Loránd nyomán:Ezt nem lehet rendeletekkel megoldani, ehhez tapintat, megértés, a más fájdalmába való beleérzés szükséges.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr702808615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása