Elmúlt hétvégén tartotta kétnapos kongresszusát a Lehet más a politika, melyben többek között arra is fény derült, hogy önállóan fogják folytatni a politizálást. Ez óriási jelentőségű dolog, hiszen a Szolidaritás nevű mozgalom által meghirdetett „ellenzéki kerekasztal” tárgyalásokban az ökopártra is számítottak. Az elmúlt hetekben Kaufer Virág, Schiffer András és Scheiring Gábor háttérbe szorulásával azt lehetett gondolni, hogy az LMP elhatározta magát az MSZP-vel, a Millával (4k!), a Szolidaritással és Gyurcsányékkal történő szövetség mellett, azonban a kongresszus „végeredményét” tekintve egy teljesen ellentétes álláspontot alakított ki a párt. Bejelentették, hogy nem kívánnak együttműködni ezekkel a baloldali tömörülésekkel és csakis a saját útjukat fogják járni.  Sőt, rendkívül éles hangnemet ütött meg az LMP-frakció új vezetője, Jávor Benedek, hiszen az MSZP-t is felelőssé tette a „demokrácia lebontásában”.

Mi játszhatott közre a döntésben?

Elképzelhető, hogy belátták, hogy a sorozatos közvélemény-kutatási eredmények továbbra is a két jobboldali párt dominanciáját hozzák ki és ezért, ha összeállnának ezekkel a baloldali csoportokkal, akkor se lehetne megverni a Fidesz-Jobbik párost. Márpedig, ha az „autokrata” Fideszt nem tudják leváltani, akkor mi értelme lenne pl. Gyurcsánnyal egy közösséget vállalni? Folytatva ezt a gondolatmenetet, ha esetleg a baloldali egység felülkerekedne a Fideszen, akkor Orbánék szükségszerűen összefognának a Jobbikkal és ugyanott tartunk. Az az elv játszódhat le bennük, hogy ha a legfontosabb célt egyelőre nem lehet elérni, elégedjünk meg azzal, amit saját erőnkből össze tudunk hozni.

Az is benne lehet a pakliban, hogy az LMP nem érzi úgy, hogy egy esetleges „közös listán” ugyanúgy ki tudnák venni részüket, mint ha egyedül indulnának. Mert hát lássuk be, hogy a baloldali pártok és mozgalmak simán maguknak követelnék a körzetekből és a listáról is a legnagyobb részt, s meglehet, hogy az LMP már előre gondol erre. Arról nem is beszélve, hogy az LMP mekkorát profitálhat abból, ha az ellenzéki kerekasztal tárgyalások nem tudnak akkora hatással lenni az országban, mint ahogy arra számítanak. Jávorék ezzel akár onnan is rengeteg szavazót gyűjthetnek, mert valódi alternatívát tudnának nyújtani a baloldali gondolkodású emberek körében. 

Bár sok konkrétumot még nem tudunk az EKA megalakulásáról, de körvonalazni lehet, hogy kik fogják alkotni és hogy milyen cél lebeg a szemük előtt. Az új választási rendszer értelmében egyetlen forduló dönt, azaz nincs lehetőség a két forduló között szövetségek kialakítására. Emiatt történhet majd a közeljövőben nagyobb szervezkedés, hiszen az új rendszerben hatalomra kerülni már csak összefogással lehetséges. Ez akár a Fidesz vesztét is okozhatja, mert bár népszerűségük még mindig kitart, egyre jobban jön fel a Jobbik, és ha továbbra is kormányon akarnak maradni, akkor csakis komoly megalkuvások árán történhet majd mindez.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr683978106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása