Öt hét büfézés az MSZP-s képviselők napi munkája? Az országgyűlés március 21. és április 18. között kizárólag az új alkotmánnyal foglalkozik, de a szocialisták már tavaly év végén bejelentették, hogy nem kívánnak részt venni az alkotmányozásban. A szocialista frakció csak a napirend előtti felszólalások, interpellációk és kérdések alatt lesz jelen a parlamentben, a továbbiakban kivonulnak az ülésteremből.

Rész”köztársasággyűlés”

Országgyűlés: legfőbb hatalmi és törvényhozói szerv, népszuverenitás letéteményese, székhelye Budapest, az Országházban ülésezik.

A „részországgyűléseken” a frakció minden tagja részt fog venni, mellettük helyi „civil” (értsd MSZP közeli) szervezetek képviselhetik magukat. A részországgyűléseken előterjesztéseket és javaslatokat tárgyalnak majd, az országgyűlési munkához hasonlóan. Az elfogadott javaslatokat pedig a szocialisták köpönyegként eső után húzzák vállukra, azaz alkotmányozás lezárultával a parlamentben is előterjesztik.

A részországgyűléseken nem más, mint a hatalmi ágak megosztásának, legitim és hatalomgyakorlással felruházott szuverén magyar parlament szerepének tagadása, genezisét tekintve a célja. A szavazók akaratának semmibevétele tökéletesen megvalósul, a szocialista frakció egyedüli képviseltetésével (csupán 59 képviselő a 386 fős Országgyűlésből). Pártállambeli visszaemlékezés folyik vagy országgyűlés jellegű demokratikus vita? Egyik sem. Egy lehetséges 2012-es választás kampány nyitánya.

"Nem kívánjuk legitimálni a bűnt"

A szocialisták szerint az alkotmányozásra a Fidesz nem kapott felhatalmazást (alkotmányozó többséggel). Az új alkotmány sem lehet legitim? Nem. Gyurcsány Ferenc: ha új alkotmány lesz, a párt már nem a kormány, hanem a rendszer ellenzékeként fog majd fellépni. Mesterházy ellenfele sem a párt belső változásaival, sem a szavazók egyértelmű válaszával (190-ről 59 mandátummal bízták meg a szocialistákat a szavazók) nem számol. Legfőbb hibája a rossz helyzetfelismerése: 2006-os böszmesége illegitim kibiccé tette.

Középpontban a populisták

Alkotmány helyett az "emberek problémái" vannak a középpontban. Mivel a részországgyűléseket az ország különböző városaiban rendezik, mindenütt igyekeznek a helyieket leginkább érintő kérdéseket felvetni. Téma: táppénz, segélyezés rendszere, a szociális átalakítások, amelyeket a kormány kezdeményezett a Széll Kálmán-terv keretében.

A frakció tagjai minden egyes kampányülések (szocialisták szerint részországgyűlés) után, az annak helyt adó város körzetében maradnak és lakossági fórumokat tartanak a környező településeken.

Mesterházy Attila, a párt elnöke hétfőn sajtótájékoztatón fogja ismertetni, mit tervez az MSZP a következő öt hétre.

A 2012-es választás lehetőségéről Török Gábor írt: http://torokgaborelemez.blog.hu/2011/03/18/339_valasztas_2012_ben


 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr22754380

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért rossz az alkotmány, avagy hogyan NE kritizáljuk az Alaptörvényt? 2011.04.17. 19:09:18

Ahogy közeledik húsvét hétfő, egyre többen szidják az alkotmányt, ezerféle érvet felsorakoztatva. Sok jobboldalinak azonban csak annyi jön át, hogy Orbán már megint antidemokrata, és minden, amit csinál, rossz. Ez az állítás sajnos részben jogos: sokan...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása