Megszorítás vagy reform csomag?

 

A Széll Kálmán–terv egy tanulságos olvasmány, de nem több.  Jelentős identitászavar lehet a Fidesznél, pedig 22 éves korára általában mindenki kinövi a „pubertást”.

 

A terv első 10 oldala (Orbán Viktor bevezetőjével, nem számítva a tartalomjegyzéket) egy „mesterien” semmilyenre megfogalmazott összegzésből, célkitűzésből és ügyesen szerkesztett grafikonokból áll. Saját maguk fényezésével és az olvasó szocialisták elleni hangolásával kár volt ennyit dolgozni, egy bővített mondatban meg lehetett volna fogalmazni, hogy szeretnék az államadósságot 50% alá csökkenteni. Nagyon korrekten megkeveredhet benne az egyszeri ember, hiszen egyik helyen az államadósság devizahányadának százaléka szerepel, a másikban a GDP-hez viszonyított államadósság meg a költségvetési hiány. A harmadik, horribilis 130% számomra rejtély, de arra nagyon jó, hogy továbbra sem a munkára koncentráljunk, hanem „az előző rendszert” szidjuk.

Amellett, hogy nagy része irreális hitegetés, s néhol provokatív odamondásokból áll, azért szerepelnek benne említésre méltó dolgok. A Széll Kálmán-terv szerint 2011. július 1-re elkészül a közmunkaprogram tervezete és az ehhez szükséges jogi keret, a rokkanttá nyilvánítás rendszer reformja, a korengedményes nyugdíj felülvizsgálata, az új közszolgálati életpálya modell, a táppénzfolyósítások reformtervezete, a büntetőjogi jogszabályok vizsgálata a táppénzcsalók ellen, az új gyógyszer támogatási rendszer jogszabályai, a rezsiköltségek befagyasztásának szabályozása, az új közbeszerzési törvény. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, egyéb minisztériumokkal karöltve viszi véghez a törvénydömpinget. Képesek-e lesznek alig több, mint 4 hónap alatt ennyi mindent alaposan kidolgozni, emellett alkotmányozni? Van az a régi-régi dakota közmondás” a szarka farkával, de munkahelyeket teremtenek, humán erőforrás van, csak ki kell használni.

Itt jön be az identitászavar. Ez a párt elvileg liberálisként kezdte a nyolcvanas évek végén, majd a kilencvenes években átvitorláztak jobboldali-konzervatív vizekre, ma pedig gyűjtőpártként, a kaotikum  hullámait meglovagolva mindent újra központosítanak, akár  a sokat emlegetett népköztársaság idején. Államosítanák a tömegközlekedést, összevonnak költségtakarossági szempontból, emellett munkahelyeket teremtve? Egységes nyugdíjrendszert és mindenkinek munkát?

Nincs könnyű helyzetben a kormány, s egyszerre több dolgot kell helyretenni. A tervezet azonban gyakorlatilag MINDENT megpróbál megreformálni 2013-ig úgy, hogy a Fidesz-KDNP-nek még mindig nem sikerült levetkőznie az ellenzéki berögződéseit. Remélem nem felejtik, „jó munkához idő kell”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr152757544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása