A szlovák parlamentben a kisebbségi nyelvtörvény, a magyarok kettős állampolgárságának témája többször felhördült. Fico rendkívüli ülést akar, amit egy kormánykoalíció-béli párt (SaS) is megszavazhat.

A Híd szlovák-magyar párt által kidolgozott javaslat többek között szorgalmazza, hogy a kisebbségi lakosság arányának elég legyen csak a 15 százalékot elérnie (eddig 20 százalék volt a lélekszámarány határa, az etnikailag megmanipulált közigazgatási rendszerben) ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésben használható legyen az adott kisebbség nyelve. A jól körülhatárolható szlovák gazdasági csoportok által kiemelt, majd magyar identitású szavazótábor megosztására alkotott Híd, a liberalizmus megalkuvása révén szolgálta ki a modernizációs szigeti „eltótosodott”, „benesi álmok magyarjait”. A Híd a Magyar Koalíció Pártjának fix 10-12 százalékos támogatottságát harmadára csökkentette (ezzel első alkalommal esett ki a parlamentből az MKP), s bár szavazóbázisuk helyenként egybeesik, de a Felvidék magyarságát tényleges érdekképviselet nélkül hagyta.

A nacionalisták izgatottak

Anna Belousovová, az SNS-ből kizárt független képviselő véleménye szerint, amennyiben elfogadják a módosítást, a mai magyar-szlovák határon az lesz kiírva, hogy "Felvidék", a mai Komárnoból népszavazás útján Komárom lesz, amely tele lesz magyar állampolgárokkal, Orbán Viktor híveivel.

Az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt már Szlovákia felbomlását, az ország déli részeinek Magyarországhoz való csatolását vizionálták, ha elfogadásra kerül a törvénymódosítás (nyelvtörvény). Rafael Rafaj, az SNS frakcióvezetője arról beszélt, hogy "az irredenta és revizionista" magyarok célja Dél-Szlovákia Magyarországhoz csatolása.

A rendeletek, nemzetközi diktátumok által törvényesen biztosított, de semmiképpen sem jogos a trianoni tragédia és rendszerváltást követett „derehabilitáció”. A helyzetet jól ismerték fel a szlovák politikusok, így érthető, hogy Slota azt eszi, amit Benes, Masaryk. A helyzet árnyaltabb, hiszen az anyaország lemondott a revízió lehetőségéről, mivel az „Európai Unió területén belül eltűnnek a határok”, így a kulturális revízió az elszakított nemzettest érintését adják. A magyar politikai „elit” által módszeresen sárba tiport patriotizmus a magyar nemzet egységesítésének közvélemény általi megtagadását erőszakolta ki. A nemzeti kormányok ideje alatt a jelképes törekvésekig juthattunk (és fogunk jutni) a realitásokat (nemzetközi szerződések, NATO, EU) figyelembe véve. Az önálló szlovák történelmiség hiányából adódó komplexusok alapvető akadálya, hogy értelmes konszenzus jöhessen létre a két nemzet között.

A Smer a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásokat adott át Richard Sulíknak. A  házelnöknek ezt követően hét napon belül össze kellett hívnia a parlamenti ülést.

"Valaki fegyvereket tisztogat a kerítésünk mellett, mi ezt látjuk, de úgy teszünk, mintha semmi sem történne" - állította Fico, hozzátette: "azt akarjuk, hogy a kormány használja ki az összes diplomáciai lehetőséget, amelyekkel az Európai Unió és a NATO tagjaként rendelkezünk." Majd biztos a 18 grippen akarja szétbombázni Bratislavát (értsd Pozsonyt)...

"Magyarországnak nem érdeke a békés egymás mellett élés Közép-Európában, és nyíltan a történelmi Nagy-Magyarország visszaállítására törekszik" - állította Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke Pozsonyban kiadott nyilatkozatában. A hibás politikai következtetések a magyar lokális és az európai globális viszonyok tökéletes ismereti hiányosságából adódnak.

Slota szerint Orbán Viktor bejelentése, hogy a határon túli magyarok az állampolgársággal együtt választójogot is kapnak Magyarországon, bizonyítéka annak, hogy a mai magyar vezetés meg akarja kérdőjelezni a trianoni békeszerződést, tehát a szomszédos országok szuverenitását. A Kis- Antant „helyreállítására” való törekvések szánalmas viharnak látszanak egy csésze kávéban, bár Szlovákia választói még mindig szívesen kortyolgatják a zaccból fűzött löttyöt.

„A patrióta jogot véd, a nacionalista jogot sért.” A kijelentés ma is él, hiszen a szlovák államnemzet a kisebbségeit törvényesen, de nem jogosan diszkriminálja (a mai napig is életben lévő) benesi dekrétumain, nyelvrendeletein keresztül. A Márai-regényekben még tapinthatatlan „Etnické konfliktya” a soviniszta szlovák „nemzetpolitika” egyetlen kommunikációs fegyvere, amennyiben a kommunistákból kiemelkedett (SNS, Smer) pártok „Szlovákia függetlenségét érzik veszélyben” (értsd nincs észérv improduktívas megmagyarázására). (A Pozsonyi Egyetem hallgatójának cikke)

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkifirka.blog.hu/api/trackback/id/tr902832832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása